Seria de povești mud. începe cu o scurtă reconstituire despre miracolul întâlnirii dintre om și porțelan.

Totul capătă vitalitate atunci când paharul cu care ai petrecut ceva timp meșterindu-l ajunge în mâna unui om care îl întâlnește pentru prima dată. Bucuria de copil care descoperă cadourile de sub brad în ziua de Crăciun din momentul deschiderii cuptorului capătă profunzime pentru că reacția privitorului aduce bagajul lui personal în interacțiune și începe schimbul, dialogul.

Fiecare om se apropie altfel de pahar; gesturi mai bruște sau mai timide, molatice sau elegante, ezitări asupra culorii sau a texturii, priviri de confirmare în privința apucării reale, cu mâna, cu buricele degetelor și atinsul cu podul palmei. Paharul este mai ușor decât te aștepți, ochii se măresc puțin a spaimă, apoi tensiunea se disipă ușor-ușor prin acceptarea întâlnirii cu ceva ce te poate surprinde. Studiatul 360 • prin rotirea încheieturii, îndepărtarea cotului de trunchi și aplecatul puțin într-o parte al capului sau învârtitul protectiv din mai multe mișcări cu ambele mâini la nivelul pieptului. Controlat sunet cu unghia și aplecat urechea. Chestionat transparența. Analizat profilul organic neuniform ce rezultă necontrolat din felul în care s-a uscat paharul în matriță, din tensiunile din material, tensiunile din matriță, din memoria pe care porțelanul o păstrează în mod misterios, din intervenția finală a temperaturii înalte de ardere.

Efectul marmorat creează povești, stări, uneori personaje. Omul se oglindește în valurile și culorile pe care le are în mână și rezonează: descoperă cerul de vară aglomerat, o pictură naivă în acuarelă, o secțiune printr-un bolovan de gheață, fundul pietros al unui mic golf cu apă turcoaz agitată de pași, înghețată cu cireșe sau caise, șerbet de trandafiri, sirop de fructe; alteori un chip de animal straniu dintr-un vis sau închipuire răsare aproape de buza paharului. Bucuria are intensități diferite în funcție de libertatea pe care și-o acordă fiecare de a găsi povești sau imagini care îi vorbesc din dansul culorilor fixate în foc.

R